Jump to content


Photo
- - - - -

Upute za slikavanje i poziranje


 • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Mosor

Mosor
 • Administrator
 • 750 posts

Posted 21 December 2004 - 03:16 PM

Kao ĹĄto Vam je poznato, paralelno sa radom ostalih PDFova na forumu od njegovog nastanka egzistira i sekcija slike. Namjena ovog sticky-a je upoznavanje clanova sa osnovama fotografiranja i poziranja kako bi porasla kvaliteta nadolazecih fotografija i shodno tome, kvaliteta upucenih komentara.

[*:3fb17g1a]Cemu uopce slikanje/poziranje?
Poziranje je jedan od najvaznijih aspekata BB kao natjecanja a i prilicno vazan cimbenik vrednovanja necijeg uspjeha na forumu. Cilj svakog fotografiranja u profesionalnom/amaterskom BB-u je istaknuti sve prednosti te prikriti sve nedostatke svojega tijela. To se ponajprije odnosi na profesionalni BB gdje o poziranju izravno ovisi ocjena sudaca i samim time plasman u natjecanju.

[*:3fb17g1a]Kakvim je fotoaparatom preporucljivo slikati?

Sam fotoaparat, pogotovo za potrebe slikanja za forum, prilicno je irelevantan faktor. Naime, svaki obican fotoaparat biti ce adekvatan za postanje slika na forum uz, naravno, prethodno skeniranje. Ukoliko posjedujete jedan odvec uvelike koristenih digitalnih fotoaparata situacija se evidentno olaksava u vidu jednostavnijeg prijenosa fotografija na racunalno, odnosno forum.

[*:3fb17g1a]Znaci li to da za potrebe fotografiranja mogu koristiti mobitel odnosno integrirani fotoaparat?

Koristenje integriranog fotoaparata nije kaznjivo (necete biti banirani :) niti pogresno no preporucljivo je postati slike u sto boljoj kvaliteti i rezoluciji a integrirani fotoaparati ipak jos nisu dostigli tehnolosku razinu onih ostalih. Dakle, ukoliko nemate nikakav fotoaparat i nemate prijatelja sa fotoaparatom, DA, nije greska poslati slike slikane fotoaparatom integriranim u mobitel. Valja istaknuti kako ce eventualno, zbog slabije kvalitete fotografija, broj detalja, a samim time i kvaliteta odgovora biti nesto manja. Ako vec nemate izbora, i primorani se koristiti fotoaparat integriran u mobitel, obvezno povedite racuna o osvjetljenju pa se slikajte u sto svjetlijim uvjetima.

[*:3fb17g1a]U redu, posjedujem fotoaparat/posudio sam ga/nebitno/. Idem slikati triceps?!?

Ucestala pogreska. Naime, za demostraciju svog izgleda sa ciljem dobivanja detaljnih komentara pootrebno je uslikati cijelo tijelo iz odredjene perspektive uz odredjeni polozaj tijela. U ovakvoj situaciji dolazimo do vaznosti poziranja za cjelokupni dojam fotografija. U slijedecim poglavljima demostrirati cemo nekoliko najvaznijih poza u kojima je proporucljivo fotografirati se za postizanje sto kvalitetnijeg izgleda.
Valja i ponovno naglasiti kako je svrha fotografiranja isticanje svih prednosti i prikrivanje svih nedostataka svojega tijela. Ne, to ne znaci da cete se slikati iza stola kako bi prikrili disproporciju u nogama vec da cete polozajem tijela i sustavnim poziranjem korigirati eventualne nedostatke koliko je god to moguce.
Pritom se prvenstveno aludira na kontraciju misica koji se slikaju, odnosno opustanje misica izvan kadra. Tako je recimo pravilo, pri slikanju ledja, potpuno uvuci i stisnuti trbuh kako bi se postigla sto manja sirina torza i analogno tome, dojam sirih ledja.

[*:3fb17g1a]U redu, ali kako pozirati i koje su te osnovne poze?

Krenimo od samog poziranja i nekih osnovnih zakonitosti glede doticnog:

[*:3fb17g1a]Pri poziranju je obavezno kontrahirati (NAPETI) SVE misice i dijelove tijela koji su izlozeni objektivu fotoaparata
[*:3fb17g1a]Pri poziranju nije bitno ako vam je neki dio tijela opusten ali samo ako taj dio tijela nije u kadru
[*:3fb17g1a]Pri poziranju za fotografije nekada je potrebno napraviti vise snimaka dok se ne postigne zadovoljavajuca kvaliteta sadrzaja fotografija -> eksperimentirajte
[*:3fb17g1a]Pri poziranju postoje osnovne zakonitosti koje su, izmedju ostalog, iznesene i u ovom FAQu medjutim i poziranju valja pristupiti individualno te eksperimentirati i sam pronaci najucinkovitija rijesenja
[*:3fb17g1a]Koristite zrcalo za vjezbanje svake poze i pokusajte "nauciti" najefikasniji polozaj tijela
Sto se osnovnih poza tice situacija nije toliko jednostavna da biste ovaj FAQ citali kao striktno uputstvo. FAQ sadrzi osnovne smjernice za fotografiranje/poziranje i navodi ucestale pogreske a na Vama je da navedeno realizirate i pronadjete najbolju kombinaciju u okviru individualnih mogucnosti. Nakon kratkog uvoda biti cemo konkretniji i opisati vam nekoliko poza koje bi trebale sacinjavati temelj svacijeg predstavljanja slikama. Krenimo redom:

[*:3fb17g1a]Front double biceps - jedna od najvaznijih i najcescih poza, kako u BB publikacijama, tako i na natjecanjima. Sjecate se poze u kojoj ste kao mali (a i sada) provodili vrijeme gledajuci se pred ogledalom u nadi nailaska napostojecih misica :). Radi se upravo o FDB pozi koju karakterizira gledanje ravno u fotoaparat sa uzdignutim rukama pri cemu su nadlaktice paralelne s podom a podlaktice "savijene" prema glavi. Napomena:

[*:3fb17g1a]radi sto boljeg isticanja "biceps peak-a" zarotirajte cijelu ruku u smjeru ledja a ĹĄake prema glavi
[*:3fb17g1a]ne zaboravite ledja - "rasirite" lopatice kako biste maksimalno istaknuli sirinu ledja
[*:3fb17g1a]eksperimentirajte s trbuhom - isprobajte ga flexanog a zatim uvucenog i izaberite prikladnije rjesenje [*:3fb17g1a]Back double biceps - poza slicna prethodnoj uz razliku sto je cijelo tijelo zarotirano za 180 stupnjeva. Svojstveno ovoj pozi je maksimalno sirenje lopatica te polozaj ruku gotovo identican kao kod FDB-a. Napomena:

[*:3fb17g1a]U ovom je slucaju potrebno malo vise paznje posvetiti "biceps peak-u" prvenstveno zbog perspektive u kojoj se lako dogodi da biceps izgleda "ravno"
[*:3fb17g1a]Pozu je moguce prakticirati izmedju 2 zrcala i na taj nacin ugoditi adekvatnu kombinaciju polozaja udova [*:3fb17g1a]Rear lat spread - poza se sastoji od prilicno neuobicajenog polozaja tijela stoga je potrebno nesto duze vremena kako bi se mogla izvesti na odgovarajuci nacin. Najlakse mozete dovesti tijelo u polozaj RLS tako da izvedete znatno laksi BDB i zatim spustite ruke na trbuh (ravnina pupka) sa dlanovima okrenutim jedan prema drugome. Nakon malo vjezbanja biti cete u mogucnosti izvesti pozu bez podizanja ruku. Napomena:

[*:3fb17g1a]Trbuh maksimalno uvuci i dodatno ga potisnuti sa dlanovima kako bi gornji dio ledja izgledao sto vece
[*:3fb17g1a]Triceps je izrazito uocljiv iz ove perspektive stoga nemojte smetati s uma njegovu kontrakciju [*:3fb17g1a]Front lat spread - polozaj tijela kao pri RLS-u uz razliku u perspektivi. Naime, kod FLS-a lice je okrenuto u kameru/fotoaparat/publiku/zrcalo a promatraju se ledja sa prednje strane. Za trajanja poze takodjer je potrebno kontrahirati misice ruku. Napomena:

[*:3fb17g1a]Polozaj ruku je identican kao kod RLS-a uz razliku sto se trbuh ne pridrzava dlanovima vec sakama
[*:3fb17g1a]Kontrolirati pritisak sake na trbuh kako ne bi doslo do "gomilanja" koze ili sala [*:3fb17g1a]Quadriceps - polozaj tijela pri kojemu je fokus na misicima natkoljenice. Jedna od jednostavnijih poza iako, u domeni amaterskog BB-a, rijetko koristena zbog cestog zanemarivanja nogu. Za izvodjenje poze potrebno je slikati se donjem rublju ili podvijenim hlacicama sa "zgrcenim" nogama i napetim misicima.[/list]
[*:3fb17g1a]Postoje li jos neke poze?

Postoji jos mnostvo poza no u ovom su FAQ-u objasnjene one najrelevantnije i od najveceg znacaja za predstavljanje na grupi. Sto se ostalih poza tice vazno je napomenuti bocnu triceps pozu te impresivnu "Most Muscular" pozu pri kojoj su izrazeni gotovo svi misici prednjeg dijela tijela.

[*:3fb17g1a]Mogu li vidjeti slike sa primjerima poza?

Slike sa primjerima poza prilozene su ispod teksta pri cemu su kao demonstracije iskoristene slike poznatih profesionalnih bodybuildera.

[*:3fb17g1a]Znaci li to da je zabranjeno slati slike koje nisu u skladu sa prethodno opisanim pozama?

Kao sto je vec spomenuto, nije zabranjeno slati slike u drugacijim pozama, ali je pozeljno najprije poslati slike u skladu sa pozama a zatim i nekoliko fotografija "slobodnog poziranja" s ciljem dobivanja meritornog suda o izgledu.

[*:3fb17g1a]Postoje li kakvi "trikovi" za postizanje boljeg izgleda na slikama?

Ne postoji nacin da slika od atrofiranog trola ucini Jay Cutler-a medjutim definitivno postoje "trikovi" za poboljsanje konacnog dojma. Shodno tome poznato je kako je definicija znatno izrazenija na tamnijem tijelu. Zatim se prije slikanja moguce "poprskati" vodom sto daje svojevrsnu "tvrdocu" tijelu. Postoji jos mnostvo nacina kako postici bolji izgled na fotografijama a najucinkovitiji je - JESTI, TRENIRATI, SPAVATI, UCITI stoga je kako treba izgledati hijerarhija prioriteta. [/list] Iako samo segment cjelokupnog iron-game-a, poziranje je u mnogocemu zasluzno za plasman pojedinih natjecatelja. U ovom se FAQ-u nastojalo pruziti BB amaterima uvid u osnove poziranja i fotografiranja no najbolji savjet koji mozete dobiti je pokusavajte i eksperimentirajte sami pri cemu ovakve radove koristite samo kao smjernice jer jedini autoritet za Vas izgled - ste vi sami.

Posted ImagePosted Image
Posted ImagePosted Image

#2 Strale

Strale
 • Member
 • 867 posts
 • LocationBanjaluka

Posted 17 March 2011 - 10:21 PM

Evo ciko je veoma fino objasnio poziranje, uz video demonstraciju i detaljna uputstva:


Rear lat spread
http://www.youtube.com/watch?v=HivwZKYQahs


Front lat spread
... re=related


Abs and thighs:
... re=related


Front dobule biceps
... re=related


Side chest
... re=related
Get ripd or daj trajin'! xD

#3 Mali Priest

Mali Priest

  Politolog

 • Member
 • 2386 posts
 • LocationDjubrava

Posted 18 March 2011 - 02:47 AM

nije bas sve kak spada objasnio ima nekih gresaka koje dosta znace na kraju !
TRABATE TRENERA? VRLO POVOLJNO! JAVITI NA PM!
-osobni treninzi,prehrana,pripreme za natjecanje itd.....
O meni -Dvostruki juniorski prvak Hrvatske 2008 .2009god
-juniorski viceprvak svijeta 2010god.

#4 mike_os

mike_os
 • Member
 • 3840 posts
 • LocationZagreb

Posted 18 March 2011 - 07:05 AM

svidja mi se objasnjnje front double bicepsa... ali mi nikako nije jasan side chest.. nesvidja mi se kako ga izvodi... vecini ce ruka izgledati kao stapic tako.. bas sam pokusao malo :D

Nudim usluge online vodjenja to cilja, edukacije, individualnog rada svim osobama u vidu unapređenja zdravlja i poboljšanja tjelesnog izgleda. Za više informacija upit na page inbox

 

https://www.facebook...ltFitnessTrener


#5 Crnac

Crnac
 • Member
 • 168 posts
 • LocationDubrava

Posted 18 March 2011 - 07:36 PM

Jako ljepa demonstracija, najvise mi se dopalo objasnjenje polozaja noge u rear lat spreadu. Sve je jako lijepo objasnjeno ali ako hoces nauciti neku pozu nema tog videa koji ce te spasit od visesatnog provodjenja vremena pred ogledalom :)

#6 Strale

Strale
 • Member
 • 867 posts
 • LocationBanjaluka

Posted 23 March 2011 - 09:41 AM

nije bas sve kak spada objasnio ima nekih gresaka koje dosta znace na kraju !


Ovo bas i nije za takmicare vec za nas rekreativce, meni je prvenstveno bilo totalno nejasno kako izvuci bilo koju pozu pravilno, pa mi ovaj tutorial, u odnosu na prethodno znanje, predstavlja Mont Everese :D :D :D
Get ripd or daj trajin'! xD
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users