Jump to content


Photo

kreatin kinaza?


 • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 hyko

hyko
 • Member
 • 168 posts

Posted 18 September 2007 - 09:49 PM

nemam pojma sta je to e sada ima li to kakve veze sa kreatinom, onim koji mi konzumiramo... ovo sa pronasao na netu pa bi da netko malo pojasni ako moze... Kreatin kinaza u serumu (CK) ODSJEK: Odsjek za hitnu laboratorijsku dijagnostiku Odsjek za opću medicinsku biokemiju OPIS ANALIZE: CK je enzim koji se nalazi u visokoj koncentraciji u srčanom mišiću, skeletnim mišićima i u mnogo manjoj količini u mozgu. Dijagnostički je važan pokazatelj infarkta miokarda i mišićnih bolesti, naročito distrofije. Kod infarkta miokarda povišene aktivnosti CK nastupaju nakon 3 sata, a dostižu najviše vrijednosti 36 sati nakon početka infarkta (10 - 25 puta veće vrijednosti od gornje granice referentnog raspona), a vraćaju se na normalu nakon 4 dana. Produženo povećanje aktivnosti pokazatelj je loše prognoze. Otpuštanje CK u serum razmjerno je veličini infarkta, a 80% enzima oslobođeno je do trenutka kada vrijednosti u serumu dostižu najvišu razinu. Kod progresivne mišićne distrofije aktivnosti CK dostignu 50 puta više od gornje granice normale. REFERENTNE VRIJEDNOSTI: Žene (>18 god) do 175 U/L 37°C Muškarci (>18 god) do 205 U/L 37°C

#2 frikonja

frikonja
 • Member
 • 50 posts
 • LocationSisak

Posted 19 September 2007 - 09:52 AM

CPK ili kreatin fosfokinaza je srcani enzim koji se prati uz druge srcane enzime kod sumnje da je doslo do infarkta miokarda (srca). Nakon infarkta prvih 4-8 h enzimi naglo rastu i najvisi su nakon 24-48 h. koliko ja znam kreatin i CPK nisu povezani.
Navigare necesse est, vivere non est necesse!

#3 Quazaar

Quazaar
 • Member
 • 417 posts
 • LocationSil-Sport, Zagreb

Posted 19 September 2007 - 01:28 PM

Koliko ja znam, a ne znam, "kreatin" je laicko ime za supplement koji se strucno zove kreatin monohidrat, a "kreatin" koji ulazi u stanice se strucno zove kreatin fosfat. Na kraju krajeva, tjelo moze proizvesti taj kreatin fosfat, a ako moze to proizvesti, onda moze proizvesti i razne druge spojeve koji sadrze tu kreatinsku osnovu. Tako da konzumacija kreatin monohidrata tu zapravo i ne radi neku razliku.
NAPOMENA: Sve napisano s moje strane je koliko ja znam. A ne znam.

Um caruje, snaga dobro dođe! (stara narodna)

#4 janjetina

janjetina

  Moderator

 • Moderator
 • 3506 posts
 • LocationZagreb

Posted 19 September 2007 - 02:49 PM

Kreatin kinaza je enzim koji katalizira slijedecu reakciju: ATP + kreatin <-> ADP + kreatin-fosfat s tim da mitohondrijska CK katalizira sintezu kreatin-fosfata, a miofibrilarna CK katalizira sintezu ATP-a. Kako se kreatin pohranjuje u stanicama u obliku kreatin-fosfata, a sinteza ATP-a putem kreatin-fosfata je prvi i najbrzi nacin obnove ATP-a koji je potreban za funkcioniranje stanice (jer je ATP jedini izvor energije koji stanice izravno koriste), proizlazi da je ovo jedan od najvaznijih procesa stanicnog metabolizma, posebno kad je u pitanju anaerobni rad misica pod opterecenjem. Buduci da misicno tkivo sadrzi velike kolicine kreatin kinaze, ostecenjem misica porast ce joj koncentracija u krvi, pa povisena kreatin kinaza u krvi ukazuje na ostecenje misica. Zbog toga se koristi u dijagnozi infarkta (odnosno ostecenja srcanog misica), misicne distrofije i sl. CK je takodjer povisena nakon anaerobnog treninga sa utezima, zbog ostecenja miofibrila uzrokovanih treningom.

#5 gp333

gp333
 • Member
 • 178 posts

Posted 01 September 2010 - 01:23 PM

svi govore o povišenoj Kreatin kinazi... evo mi sin ima sniženu Kreatin kinazu! CK - kreatin kinaza: 50 normalno je: U/L 70 do 285 Što bi značila snižena?
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users