Jump to content


Photo
- - - - -

Laneno ulje = Lignan = Fitoestrogen = Dilema


 • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Osterliz

Osterliz
 • Member
 • 55 posts
 • LocationBeograd

Posted 24 February 2006 - 10:58 PM

Lignan jedan od sastojaka kojim je Laneno ulje prebogato spada u fitoestrogene . Znaci u pitanu je tanka linija izmedju dobra i zla ili dileme uopste nema ? Koje su to kolicine fitoestrogena da li su znacajne , mogu li uticati na hormonalni dusbalans ? Takodje jedno od zala soje su fitoestrogeni , na nekim mestima se moze procitati da su oni Antioksidansi , a na nekima da su Kancerogeni , treci opet kazu da to zavisi hormonalnog balansa :shock: Molim iskusnije da se malo pozabave ovim pitanjem . Evo ponesto , pogledajte kako su podaci kontradiktorni :?: Phytoestrogens are trace substances in our food which mimic and supplement the action of the body's own hormone, estrogen. They are a comparatively recent discovery, and researchers are still exploring the nutritional role of these substances in such diverse metabolic functions as the regulation of cholesterol, and the maintaining of proper bone density post menopause. Also, the phytoestrogens have been indicated to play a role in some types of cancers . Phytoestrogens mainly fall into the class of flavonoids: the coumestans, prenylated flavonoids and isoflavones are three of the most potent in this class. Lignan has also been identified as a phytoestrogen . A lignan is a chemical compound found in plants. Lignans are one of the two major classes of phytoestrogens , found in a variety of plants which includes flax seeds, pumpkin seeds, sesame seeds, rye, soybeans, broccoli, beans, and some berries. The other class of phytoestrogens is the isoflavones. Isoflavones are polyphenolic compounds produced almost exclusively by the members of the Leguminosae family (bean-family). They are long known for their estrogen-like effect on mammals. Views on isoflavones differ. Supporters toute studies which provide evidence of significant cholesterol reducing effects and protection against certain types of cancers, as well as other benefits. They are also very strong antioxidants. Critics of the inclusion of isoflavones in food claim that they increase the incidence of epithelial hyperplasia, which precedes cancerous tumors, and that they cause goitre and hyperthyroidism.

#2 biokemičar

biokemičar
 • Member
 • 27 posts

Posted 01 March 2006 - 12:59 AM

Slobodno jedi laneno ulje. Neće ti od toga narasti cice a nećeš dobiti ni tumor. To vrijedi i za soju btw, koje se svi BB boje . :?

#3 Z

Z

  Moderator

 • Member
 • 1723 posts
 • LocationHR

Posted 01 March 2006 - 02:56 AM

Slobodno jedi laneno ulje. Neće ti od toga narasti cice a nećeš dobiti ni tumor. To vrijedi i za soju btw, koje se svi BB boje . :?


Za laneno se slazem, za soju... porota jos vijecha :)
Naime, s obzirom na kolicinu lanenog ulja u odnosu na kolicinu proteina koje se utorse u BB prehrani, uzevsi u obzir da potencijalno sva kolicina proteina moze biti od soje, lanenog se ulja uzima za cca. 2 reda velicine manje, pa je time i kolicina fitoestrogena dobivena iz lanenog ulja relativno mala, i ne bi trebala zabrinjavati.

Treba uvijek imati u vidu da svaka, ama bas SVAKA namirnica ima dobre i lose strane, kao i uvijek u zivotu, stvari nisu samo crne ili bijele. Pomaze medjutim znati koja je nijansa sivog :)
'Any fool can know - the point is to understand' (A. Einstein)

#4 hare

hare
 • Member
 • 87 posts
 • LocationBiH

Posted 29 May 2006 - 01:46 PM

kako treba uzimazi lanenno ulje,prije ili poslije jela u kojim kolicinama i koliko puta dnevno?? trazi po forumu al ne mogu da nadjem te odgovore hvala unaprijed

#5 Kimbo

Kimbo
 • Member
 • 870 posts
 • LocationZagreb

Posted 29 May 2006 - 02:33 PM

1 jušna žlica 3 puta na dan. S obrocima, ali ne oko treninga. I nek ti stoji u hladnjaku.
XPAND!! XPAND!! XPAND!!

#6 Alan

Alan

  Teretana 1950

 • Moderator
 • 4573 posts
 • Locationaway

Posted 29 May 2006 - 02:47 PM

Hormonalni disbalans ne treba brinuti, ima cak ljudi koji piju laneno u nesto vecim kolicinama kako bi smanjili mogucnost ginekomastije (!!!) prilikom uzimanja AAS. To da je zapravo tanka linija izmedju dobra i zla kod tvari koje su antioksidansi je tocno, na forumu se vec puno govorilo o tome da uz laneno treba uzimati vitamine C i E kako bi zajedno djelovali i bili maksimalno ucinkoviti - tocno je da se antioksidansi iz lanenog, kao i iz drugih izvora, i sami (bez pomoci vit C i E) mogu pretvoriti u otrove. Uostalom, svima je vise manj poznato ono istrazivanje u kojem su pusaci u vecoj mjeri dobivali rak pluca ukoliko su uzimali SAMO beta karoten. Takodjer, poznato je da se laneno, kao i maslinovo, ne treba termicki obradjivati, jer u tim uslovima lako mogu postati kancerogeni. Lignani su najveci plus kod lanenog, i bas zbog toga ga (po meni) u najvecoj mjeri treba uzimati. Odlican je u borbi i prevenciji protiv vise vrsta tumora, tako da se ne moras zabrinjavat oko nuspojava koje se eventualno mogu pojaviti kod uzimanja pretjerano velikih doza. Slobodno se drzi tri zlice dnevno, uz 200 IU Vitamina E i barem 1g Vit C.
Martin Škrtić Baya
27.07.1983.-14.06.2008.
http://img111.images... ... 875wr8.jpg

-------------------------------------------------------

#7 Preety Boy

Preety Boy

  Dr.

 • Member
 • 520 posts
 • LocationHR

Posted 29 May 2006 - 04:26 PM

Slobodno jedi laneno ulje. Neće ti od toga narasti cice a nećeš dobiti ni tumor. To vrijedi i za soju btw, koje se svi BB boje . :?Radena je ozbiljna studija u kojoj se usporedivalo djelovanje izolata sojina proteina i izolata proteina mlijecne sirutke temeljem njihova utjecaja na funkciju stitnjace.

Rezultati su pokazali da je sojin protein ometao rad stitnjace kod muskaraca,a ozbiljno se smanjila proizvodnja hormona stitnjace T4.

Referenca :
Journal of the American Dietetic Association 2001;101(9):abstract-60
Frankly, my dear, I don't give a damn !

#8 hare

hare
 • Member
 • 87 posts
 • LocationBiH

Posted 30 May 2006 - 03:22 PM

hvala na odgovorima :D

#9 valkyra

valkyra

  Forumasica

 • Member
 • 1193 posts
 • Locationloodara

Posted 04 June 2006 - 11:28 PM

Slobodno jedi laneno ulje. Neće ti od toga narasti cice a nećeš dobiti ni tumor. To vrijedi i za soju btw, koje se svi BB boje . :?Radena je ozbiljna studija u kojoj se usporedivalo djelovanje izolata sojina proteina i izolata proteina mlijecne sirutke temeljem njihova utjecaja na funkciju stitnjace.

Rezultati su pokazali da je sojin protein ometao rad stitnjace kod muskaraca,a ozbiljno se smanjila proizvodnja hormona stitnjace T4.

Referenca :
Journal of the American Dietetic Association
2001;101(9):abstract-60
a o kojim se količinama soje radi? bilo je dosta rasprva o toj soji, ali najčešće ispadne da se od buhe radio slon. navodno se za muškarce štetne posljedice dešavaju ako se soja jede često,u većim količinama. a u manjim količinama štiti od kojekakvih zala,nedavno je po novinama bilo da smanjuje vjerojatnost za rak prostate za 70% ako se jede povremeno. tako da soja u umjerenim količinama nebi trebala biti loša zar ne?
ispravite me ako sam u krivu
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users